IMG_1028

Selmien

In mijn vorige blog schreef ik over het artikel van Hendrik van der Ploeg, waar kenners het trouwens niet mee eens zijn. Omdat ik in de buurt van Selmien moest zijn, ben ik er even langs gereden om wat foto’s te maken. Het is een prachtige buurtschap: een paar oude boerderijen met grote bomen in een Vlaskamptuin en daar komen nu ook de stinzenplanten nog bij. Als u op het ogenblik ergens in het noorden van Nederland oude tuinen ziet met veel bollen, dan zijn die meestal aangelegd door Gerrit Vlaskamp.

IMG_1027

De pastorie in Warffum en het voormalige doktershuis in Eenrum zijn mooie voorbeelden, maar ook de Hommestuin in de stad Groningen.

2 gedachten over “Selmien

 1. Willem van Riemsdijk

  De uitspraak ‘als U tuinen ziet in het Noorden van Nederland met veel bollen, dan zijn die meestal aangelegd door Vlaskamp’ is een wel een erg boute bewering. Voorjaarsbollen waren al ver voor de tijd van Vlaskamp graag geziene tuinplanten. In de Flora Frisica van Bruinsma uit 1840 worden diverse bolgewassen genoemd bij de Martena state en de Dekema state. De huidige situatie van tuinen en terreinen als Dekema en Martena wordt sterk bepaald door het beleid van opeenvolgende generaties beheerders van dergelijke terreinen. Er zijn genoeg voorbeelden bekend van terreinen waar vroeger een rijke stinzenflora was, maar die tegenwoordig grotendeels is verdwenen, zie bijvoorbeeld het boek Stinzenflora van D.T.E. van der Ploeg. Of, en zo ja welke rol Vlaskamp heeft gespeeld wat betreft het aanplanten van voorjaarsbollen bij tuinen die door hem zijn aangelegd is onmogelijk vast te stellen. Sommige van zijn tuinen hebben een rijke stinzenflora en andere niet. Te stellen dat tuinen in het Noorden die rijk zijn aan bollen vermoedelijk aangelegd zijn door Vlaskamp is volgens mij een onhoudbare stelling.

  Reageren
  1. Aly van der Mark

   Je hebt gelijk Willem, het was een beetje overdreven van me. Maar omdat ik toch geregeld bollen tegen kom in de tuinen en omdat ik nogal eens hoorde dat de bollen gerooid waren, vanwege het lastige maaien, durfde ik het zo te stellen. Maar het valt inderdaad niet te bewijzen.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *