Gerrit vlaskamp 19 nov

Magazijn van tuinsieraden

De aanleggers van tuinen in de 19de eeuw maakten veel gebruik van het ‘Magazijn van Tuinsieraden’ van Gijsbert van Laar (1767-1829). Van 1803 tot zijn dood werkte hij als tuinarchitect en al in 1802 verscheen het eerste katern van het Magazijn van tuinsieraden of een verzameling van modellen van aanleg en sieraad, voor groote en kleine lusthoven, voornamelijk van dezulke die met weinig kosten te maken zijn.
Er staat van alles in, banken, priëlen, plattegronden van tuinen, speeltoestellen enz. enz.
In Tresoar bevinden zich twee series, een plezier om naar te kijken.
Gerrit Vlaskamp heeft zonder twijfel gebruikt gemaakt van de ‘Tuinsieraden’ want de prieeltjes op foto’s en tekeningen die we van hem kennen zijn allemaal gebaseerd op onderstaande tekening. De zuiltjes hadden kennelijk zijn voorkeur. Zie ook de speciale uitgave over Van Laar van Cascade, Bulletin voor tuinhistorie, 12de Jaargang (2003) geschreven door Martin van den Broeke en Wim Meulenkamp.

Een gedachte over “Magazijn van tuinsieraden

  1. Carla Oldenburger

    Hoi Aly, leuk stukje over Magazijn van G. van Laar, maar één foutje wordt heel vaak gemaakt en stoort mij altijd erg. In de eerste druk van het Magazijn, dus gedateerd 1802, staat het woord tuinsieraden niet met één a maar met twee aa geschreven, dus Tuinsieraaden. De titel in 1819 is een zo wie zo een beetje veranderd (o.a. republiek is koninkrijk geworden), maar dan moet je maar eens de eerste twee drukken )1802 en 1819) naast elkaar leggen. Maar die tweede a in de eerste druk kun je misschien even veranderen? CO

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *