aaa1

Janke Diderika

Als je bezig bent met het uitpluizen van een familie, komt je steeds meer mensen tegen waar je nog nooit van hebt gehoord.

Zo kreeg ik de tip dat bij Veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem een Liber Amicorem werd geveild van Janke Diderika Vlaskamp. Ik heb het gekocht zonder het gezien te hebben, het bleek een klein leren doosje te zijn met losse blaadjes.

diederika 3

Janke Diderika was de dochter van de chirurgijn van Wirdum (Fr), ook een Gerrit Vlaskamp, een kleinzoon van de laatste hortulanus van de universiteit van Franeker, Arend Vlaskamp. Arend en zijn broer Lambertus zijn samen van Varsseveld via het Westland naar Friesland gekomen. 

diederika haar

Martha Kist van Tresoar heeft de familieverbanden uitgezocht en deze maand verschijnt van haar hand een artikel over dit poesiealbum avant la lettre in Gens Nostra, het maandblad van de Nederlandse Genealogische Vereniging.

Een gedachte over “Janke Diderika

 1. L.Witteveen-Wartena

  De chirurgijn Gerrit Vlaskamp (1791-1832) was getrouwd in 1822 met Aleida Beekhuis.
  In 1841 hertrouwde zij met .Foppe Draisma de Vries. Uit dit huwelijk stamt mijn moeders familie. Langs vrouwelijke lijn is de bronzen vijzel die Gerrit Vlaskamp in zijn apotheek aan huis gebruikte steeds door gegeven. Mijn grootouders Sikkema gebruikten hem in de apotheek in de dokterspraktijk te Hellum (gemeente Slochteren)
  Nu heb ik de vijzel in mijn bezit. Ik draag de familie naam Aleida.
  Ik mis in de kwartierstaat de jaartallen.
  Ik wist niet dat er uit het eerste huwelijk van Aleida Beekhuis een dochter was geboren.
  groet Lidy Witteveen

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *