Tot voor kort wisten we weinig van Gerrit Vlaskamp. Wel dat hij leefde van 1834 tot 1906 en het Wilhelminapark in Grou en Sneek had ontworpen. En ook dat hij verantwoordelijk is voor het oudste deel van het Leeuwarder Westerpark (Vossepark). Maar daar bleef het ongeveer bij. Tot een aantal jaar geleden. Toen Aly van der Mark, wier man Ids Westra verre familie is van Vlaskamp, werd getipt door Philippus Breuker.
Een bijzondere vondst
Breuker is oud-hoogleraar Friese taal en letterkunde, maar bovenal kenner van de Friese historie. Hij vertelde Van der Mark over de administratie van Boomkwekerij Bosgra. Ten tijde van Vlaskamp gevestigd in Burgum, nu in Twijzel. In de boeken van Bosgra vond Van der Mark bestellingen van Vlaskamp. Planten, bomen, noem maar op. Voornamelijk voor tuinen van notabelenwoningen. Al snel werd duidelijk dat de oudoom van Ids Westra veel meer had ontworpen en laten aanleggen dan gedacht. In totaal maar liefst zo’n 350 tuinen en parken, in Drenthe, Groningen, maar met name Fryslân. Misschien zelfs meer; de administratie van Bosgra gaat namelijk niet verder terug dan 1861.
De onbekende achter bekende werken
Ondanks de vondst, is Gerrit Vlaskamp nog niet zo bekend als bijvoorbeeld zijn voorganger, Lucas Roodbaard. Vlaskamp’s vader, Lambertus, werkte voor deze tuinarchitect van wiens hand onder meer de Leeuwarder Prinsentuin kwam. Tot die tijd blijft de Friese tuinarchitect Gerrit Vlaskamp – zijn wieg stond in Hurdegaryp – een relatief onbekende achter bekende werken.
Meer over Vlaskamp
Kom meer te weten over Gerrit Vlaskamp via facebook, twitter en deze website. Op de homepage leest u blogs van ‘Vlaskampkenner’ Aly van der Mark. Geïllustreerd met mooie foto’s en ontwerpen vertelt zij over Vlaskamp’s werken, zijn leven en familie.