Tuin Leeuwarden_3

Een Oosterse tuin in Leeuwarden

Een poos geleden heb ik geschreven over de fontein achter een pand aan Over de Kelders in Leeuwarden. Een rijke graanhandelaar, Franciscus Hajonides van der Meulen, heeft veel gereisd en hij  heeft Gerrit Vlaskamp in 1885  opdracht gegeven een tuin in Oosterse sfeer te ontwerpen. In het pand is nu een opticien gevestigd. De prachtige fontein is nog aanwezig, maar de huidige eigenaar, Frank Hofstede, vertelde me dat zijn tante een foto moest hebben van de tuin in volle glorie. Ik was steeds van plan haar op te zoeken en toen hoorde ik van Nico Kloppenborg dat mevrouw Hofstede in het Sint Anthonycomplex woont, dat trouwens ook een Vlaskamptuin heeft. Mevrouw Hofstede had inderdaad een foto in volle glorie, met een Moors prieel. (Of een Turks, ik weet niet hoe je het noemt, in ieder geval Oosters). Het was een foto van een foto, niet van een geweldige kwaliteit, maar gelukkig heeft John van Geffen van Tresoar hem nog weten te verbeteren, zodat we nu goed kunnen zien hoe deze exotische tuin er uit zag.

6 gedachten over “Een Oosterse tuin in Leeuwarden

 1. Trudy van Riemsdijk-Zandee

  Dag Aly, Wat bijzonder. In Stiens woonde notaris Theodorus Hajonides van der Meulen. Hij was bevriend met de arts Hendrik Hooghoudt die in ons Doktershûs in Stiens woonde van 1901-1929. Theodorus woonde in het pand in Stiens aan de Langebuorren, dat gebouwd is in 1907 door de bekende architect H.H. Kramer. Theodorus had een broer Franciscus:
  Franciscus Hajonides van der Meulen, geboren 28 april 1870
  Zoon van Pieter Hajonides van der Meulen en Anna Gorter
  Met een nazaat, eveneens Theodorus Hajonides van der Meulen, heb ik contact gehad.
  Hoewel de familie door omstandigheden weinig foto’s meer had, is er bij de familie misschien toch nog iets bekend.
  Ik zal je de gegevens opsturen.

  Reageren
 2. Trudy van Riemsdijk-Zandee

  Overigens bedenk ik me nu dat deze Franciscus in 1870 geboren is en dus in 1885 geen opdracht gegeven kan hebben aan Vlaskamp. Hij was toen 15 jaar. Was het een andere Franciscus, of gaf iemand anders de opdracht en heeft Franciscus daar gewoond? Er blijven altijd weer vragen.

  Reageren
 3. Trudy van Riemsdijk-Zandee

  Hmm. Zie dat er een huwelijksakte is van Franciscus Hajonides van der Meulen uit 1873:
  Huwelijksakte Leeuwarden, 1873
  ! Man : Franciscus Hajonides van der Meulen
  ! Vrouw : Mintje Tnjes
  ! Datum : 15 oktober 1873, akte nr. 176
  ! Overlijdensakte Opsterland, 1940
  ! Aangiftedatum 1 april 1940, akte nr. 72
  ! Franciscus Hajonides van der Meulen, overleden 30 maart 1940,
  ! 69 jaar, man

  Uitzoekwerk dus!

  Reageren
 4. Trudy van Riemsdijk-Zandee

  Franciscus Hajonides van der Meulen van de huwelijksakte van 1873 (met Mintje Tönjes) was zoon van Nollius Hajonides van der Meulen en Bontje Johanna Bavius. Op moment van zijn huwelijk 22 jaar, en koopman te Leeuwarden. Dit zal de persoon zijn die in 1885 opdracht aan Vlaskamp gaf.

  Reageren
 5. Flox den Hartog Jager - Malten

  Leuk, zijn voorouders van mij.
  Mijn moeder heette ook Bontje Johanna Malten- Feltkamp naar haar grootmoeder Bontje Johanna Tigler Wybrandi. Zij was vernoemd naar haar grootmoeder Bontje Johanna Bavius.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *